miercuri, 21 februarie 2024

Egeriile ruse / Biografii surprinzatoare

 Egeriile ruse

Égérie: Conseillère, inspiratrice (d'un homme politique, d'un artiste). Dans la mythologie romaine, Égérie (en latin Ēgeria) est une nymphe des sources.

======================================================

 Biografii surprinzatoare:

   

 Soprana Nadejda Plevitkaia
                                               Generalul rus alb Evgheni Miller, rapit  
                                               la Paris in 1937 si executat la Moscova in 1939                                                                                  

Nadejda Plevitkaia (1884-1940)

Soprana. Agenta NKVD implicata in rapirea si asasinarea generalului rus din emigratie, Miller, Paris 1939.

======================================================

  Elisaveta Zarubina       Robert Openheim

Elisaveta Zarubina (Esther Rosenzweig, ofiter KGB. (1900-1987)

A colaborat cu o retea de savanti atomisti (Robert Openheimer, Klaus Fuchs) pentru a sustrage planurile bombei atomice produse la Los Alamos (Statele Unite) 

=======================================================

   Wells, Gorki, Mura B. (O "Antanta cordiala")

Mura Budberg n. Maria Zakrevskaïa (1892-1974). Aristocrata rusa, femeie de litere. Amanta lui M. Gorki si a lui H.G. Wells. Agent dublu NKVD-MI5. Biografii: (Histoire de la baronne Boudberg de Nina Berberova )  si  (Moura, La mémoire incendiée de Alexandra Lapierre).

===========================================================

Stalin, Romain Rolland, Maria Kudaseva 
("tovarasi de drum")

Maria Kudaseva,  sotia lui Romain Rolland (1895-1985). Tata rus, mama elvetiana. Agent de influenta al serviciilor ruse. Panit Istrati o numea "moucharde"

=========================================================

Elsa Triolet (1896-1970)                        Lili Brik (1891-1978)


Elsa Triolet n. Kagan, (1896-1970), sotia lui Aragon, sora lui Lili Brick, muza lui Maiakovski. Se casatoreste cu Louis Aragon in 1939,  impreuna cu care militeaza in favoarea regimului stalinist. Prima femeie scriitoare care a obtinut premiul Goncourt, in 1945. A tradus carti de Cehov si Maiakovski. 41 de orase din Franta au o strada cu numele ei. 7 colegii si licee din Franta se mandresc cu numele Elsei Triolet.

===========================================================

 Maia Plisetkaia (1925-2015)

                               Moartea Lebedei / Anna Pavlova (1881-1931)

Maia Plisetkaia (1925-2015). Cea mai faimoasa balerina rusa, dupa Anna Pavlova. Nascuta in familia unui inginer evreu.Tatal e executat in 1937, in timpul Marii Terori, mama e deportata in Gulag (1938-1941). Crescuta de matusa dinspre mama, balerina Soulamith Messerer.  E admisa la scoala de balet a Teatrului Bolsoi din Moscova, ajutata de unchiul ei, profesorul de dans Messerer.  La numai 10 ani isi face debutul in Frumoasa din padurea adormita, impresionand prin talentul ei iesit din comun. Dupa moartea lui Stalin  e considerata suspecta politic si i se interzice timp de mai multi ani sa faca turnee in afara lagarului comunist. Nikita Hrusciov o ia sub protectia lui permitandu-i sa iasa pentru prima data in Statele Unite. In 1960, serviciile secrete se intereseaza de relatiile ei cu Robert Kennedy. Nu au fost publicate documente de arhiva privind relatiile ei cu aparatul KGB. E folosita ca simbol exportabil al culturii ruse de inalta clasa. 

(800 de reprezentatii cu Lacul lebedelor. Elasticitatea uimitoare a bratelor ei lungi a facut ca  secventa Moartea lebedei de Saint Saens (interpretata anterior de celebra Ana Pavlova) sa devina piesa ei de rezistenta, neegalata pana azi. 

===============================================================





















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu