marți, 20 februarie 2024

Ciudatele cai ale destinului 2 (addenda)

 

addenda

Doi copii cu multiple talente: sora Olga - actrita, fratele Lev - muzician

Amandoi vor avea  o taina in comun

Lev Knipper copil (la stanga) cu surorile sale Olga si Ada 



Lev Konstantinovici Knipper - compozitor rus si sovietic si agent OGPU / NKVD
(1898-1974)

Lev Knipper s-a nascut la Tiflis (azi Tbilisi, capitala Georgiei) in 1898, in familia inginerului feroviar de origine germana, Konstantin Knipper, casatorit cu Elena Iurievna Rid. Putin timp dupa nasterea lui Lev, familia s-a mutat la Tarskoe Selo (1910) si apoi la Sankt Petersburg (1913)

De mic copil, a fost influentat de sora tatalui sau, matusa Olga Knipper-Cehova, sotia lui Anton Cehov, care i-a incurajat pasiunea pentru muzica.

Olga Knipper si Anton Cehov

In timpul razboiului civil (1917-1921) se inroleaza in Armata Alba antibolsevica, apoi, dupa infrangerea acesteia, se refugiaza in Turcia.

Se intoarce in Rusia bolsevica in 1922, e interogat de mai multe ori si ulterior recrutat de Departamentul pentru strainatate al OGPU. Intre 1922-23, e trimis in mai multe misiuni in Germania, unde face cunostiinta  cu muzicieni germani printre care si Paul Hindemith, care ii va influenta stilul componistic.


Prin relatiile matusii Olga, isi continua studiile muzicale. In 1929, devine consultant artistic la Teatrul de Arta din Moscova. In 1930 scrie o opera intitulata Vantul de Nord, care e scoasa din program la protestele RAPM (Asociatia rusa a muzicienilor proletari). Se reorienteaza spre muzica patriotica, conforma principiilor realismului socialist :  Simfonia a IV-a, Poemul luptatorului comsomolist, ii este dedicata satrapului stalinist K. Vorosilov. Continua sa indeplineasca misiuni incredintate de NKVD pana in 1949.

 

Teatrul Bolsoi din Moscova construit in 1825, reconstruit dupa un incendiu in 1856
Director (1904-1906): Serghei Rahmaninov


Catedrala „Sfântul Vasile Blajenii“ (Piața Roșie, Moscova), construita in 1554

Conform unor documente de arhiva publicate in 2002, Lev Knipper si sotia lui trebuiau sa joace un rol cheie in cazul ocuparii Moscovei de catre armata germana (1941). Stalin planuia** sa arunce in aer 1200 de cladiri din Moscova, printre care Teatrul Bolsoi, catedrala Sf. Vasile din Piata Rosie si alte cladiri unde se banuia ca autoritatile de ocupatie urmau sa-si stabileasca sediul. 


Adolf Hitler si Joseph Goebbels,
asteptati la Moscova, in eventualitatea ocuparii orasului de Wehrmacht-ul german
in 1941


Urmau sa fie organizate si atentate asupra generalilor nazisti la concerte si alte manifestari artistice festive care se presupunea ca vor fi organizate cu prilejul victorii asupra lui Stalin. Planurile vizau si un atentat asupra lui Hitler, pe baza informatiile furnizate de Olga Cehova, sora lui Lev, care cunostea bine deplasarile lui Hitler, Goebbels si ale anturajelor lor. Cand situatia s-a stabilizat si inaintarea germana a fost oprita, Stalin a contramandat planurile stabilite anterior.

 


Olga Kipper Cehova, sora lui Lev Kipper, agenta NKVD, nepoata sotiei lui A.Cehov
(1897-1980)

Lev Knipper a scris 5 opere (una dupa cartea Le petit prince a lui Saint-Exupéry), 20 de simfonii, muzica de balet si de film, piese pentru pian. A fost numit Artist al Poporului cu putin inainte de moarte, in 1978.

**Vezi articolul lui Adrian Blomfield, Stalin planned to destroy Moskow if the Nazi moved in, The Thelegraph, 5 dec. 2008.









Lev Knipper, compozitor, rus alb, rus rosu, agent NKVD, fratele Olgăi, actrita, agent NKVD; Artist al Poporului, nepot al sotiei dramaturgului Anton Cehov, autorul capodoperei intitulata Salonul nr 6.



"Un tânăr îți cere un sfat: ce să facă și cum să trăiască. Oricare altul, înainte de a-i răspunde, s-ar gândi. Dumneata însă ai răspunsul gata pregătit: caută să înțelegi viața, să năzuiești la adevărata fericire… Dar ce este „adevărata fericire”? Întrebarea rămâne, firește, fără răspuns. Ne țineți aici, după gratii, putrezim de vii, ne schingiuiți… Dumneata însă pretinzi că e foarte bine și cuminte să fie așa, că între salonul nostru și biroul dumitale cald și confortabil nu e nici o deosebire. (...)

Asta-i! se înfurie iarăși Ivan Dmitrici. Disprețuiești suferința, dar ia să-ți strivesc un deget în ușă, să vezi cum ai urla!”

(A.Cehov, Salonul nr 6)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu